Fondurile europene vor sprijini orașele să investească inteligent și să devină mai eficiente

Oportunitățile și provocările pe care le ridică dezvoltarea orașelor inteligente la nivel european au fost dezbătute în cadrul evenimentului Smart Transformation Forum 2019 desfășurat la finalul săptămânii trecute.

Evenimentul a avut loc în contextul în care prognozele arată că până în 2050, 66% din populația lumii va locui în zonele urbane. Astăzi, orașele consumă 70% din energia produsă la nivel global, generând însă și 70% din PIB la nivel mondial. În România principalele zone urbane generează peste 50% din PIB țării. Provocarea va fi asigurarea populației cu elemente de bază, cum ar fi siguranță alimentară, apă curată, suficientă energie dar și sustenabilitate economică, socială și de mediu.

Fondurile europene sunt pregătite să sprijine orașele să investească inteligent, să devină mai eficiente. Orașele inteligente nu sunt construite de la zero, ele evoluează treptat, fiind în proces continuu care trebuie să se desfășoare împreună cu cetățeanul și pentru acesta. MFE sprijină aceste inițiative și deja avem un dialog constant cu autoritățile locale pentru definirea priorităților viitoare, a declarat Mihaela Toader, secretar de stat în cadrul Ministrului Fondurilor Europene (MFE).

În prezent, MFE negociază cu Comisia Europeană utilizarea fondurilor alocate pentru viitoarea perioadă de programare (2021-2027).

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene